دانستنی هایی در مورد راه اندازی رمز دوم پویا (OTP) یا همان رمز دوم یکبار مصرف

رمز دوم یکبار مصرف

همه بانک ها در این مدت خبرهای زیادی از رمز دوم پویا (OTP) یا همان رمز دوم یکبار مصرف به مشتریان ارائه می دهند. رمزی که توسط بانک مرکزی ارائه شده است برا ی جلوگیری از کلاهبرداری های اینترنتی فراوانی است که محض استفاده اجباری به مردم ابلاغ شده است. ابلاغیه رمز دوم پویا از اول دی ماه به دستور بانک مرکزی جمهوری اسلامی در کلیه بانک های کشور اجرایی خواهد شد. در ادامه برای آموزش راه اندازی این رمز با ما همراه باشید.

تعریف رمز دوم ایستا

رمز دوم ایستا چیست؟ چرا رمز دوم پویا جایگزین رمز دوم ایستا شده است؟

رمز دوم ایستا که به عنوان رمز ثابت می نامیدند چندین سال مورد استفاده عموم مردم بود که بدلیل شکایت های زیاد از نوع کلاهبرداری این رمز جای خود را به رمز یکبار مصرف پویا داده است. با داشتن شکایت های کلاهبرداری زیاد بانک مرکزی مجبور به مسدود کردن این رمز و فعال کردن رمز دوم پویا شده است.

رمز دوم پویا (OTP) یا همان رمز دوم یکبار مصرف چه مشکلاتی به همراه دارد؟

بر اعتقاد کارشناسان زیادی استفاده از رمز دوم پویا برای مردم مشکلاتی را به همراه دارد اما برای جلوگیری از کلاهبرداری های میلیاردی لازم است که این تصمیم اتخاذ شود و امر بسیار مهمی است.

با این اوضاع قطعی اینترنت ماه گذشته ضربه بسیار سنگینی به این فروشگاه داران اینترنتی می زند.این بهایی سنگین است که تمامی فروشگاه داران برای داشتن فضایی امنی برای خرید اینترنتی باید محتمل شوند و می توان گفت این دومین مسئله مهم این موضوع است.

هوآوی و شیائومی سال 2020 و تلویزیون OLED

این دو موضوع مهم چیزی بود که باعث شد تا بانک مرکزی تاریخ ابلاغ این امر را به تعویق بندازد. حال بعد از گذشت مدت زمانی دولت و دستگاه های مربوطه ملزم به اجرایی شدن رمز دوم یکبار مصرف پویا (OTP) شدند.

زمان فعال شدن رمز دوم یکبار مصرف پویا (OTP) رمز دوم ایستا غیر فعال خواهد شد. بسیار از اشخاص برای شان فعال کردن این رمز دوم ابهاماتی دارد  و نمی دانند باید برای فعال کردن این رمز چگونه باید اقدام کنند.

تاکنون بانک مرکزی و کلیه بانک ها آموزش دقیقی جهت دسترسی در مورد این رمز به مردم ارائه ندادند. اما با خواندن این مطلب با کلیه مراحل اجرایی این رمز آشنا خواهید شد.

رمز دوم پویا با رمز دوم یکبار مصرف (OTP) تا چه مدت زمان اعتبار دارد؟

شاید برای خیلی از شما ها تا به حال سوالات بسیار مهم در مورد رمز دوم پویا  پیش آمده از جمله اینکه مدت زمان اعتبار این رمز چقدر است؟ سوال دوم باطل شدن رمز قبلی با گرفتن رمز جدید است. این رمزها دارای مدت زمان اعتبار 60 ثانیه بوده و پس از 60 ثانیه غیرفعال می شود. با استفاده نکردن از رمز قبلی    باز نیاز به گرفتن رمز جدید است. مرحله بعدی اقدام برای گرفتن رمز جدید است.

دریافت رمز دوم یکبار مصرف (OTP) یا رمز دوم پویا چه هزینه به همراه دارد؟

تمامی بانک ها ملزم به دریافت هیچ گونه هزینه ای از مردم بابت دریافت رمز دوم یکبار مصرف (OTP) یا رمز دوم پویا نیستند. بانک مرکزی اطلاعیه ای مبنی بر موضوع دریافت هزینه برای تمامی بانک ها منتشر کرد که بانک ها حق هیچ گونه هزینه ای ندارند و تمامی این کارها باید بصورت رایگان صورت گیرد. اگر خلافی انجام شد مشتریان باید گزارش تخلف را ارسال کنند.

ریسک های استفاده نکردن از رمز دوم یکبار مصرف

اگر رمز دوم پویا فعال نگردد امکاناتی از جمله خرید اینترنتی یا هر خرید با کارت برای شما غیر ممکن خواهد شد و این یکی از جمله مشکلات مهمی است که باید از آن مطلع باشید. موضوع مهم دیگر وجود هکرهای زبر دست است که براحتی به کارت های عابربانک شما دسترسی پیدا می کنند و یکی از دلایل بسیار مهم برای فعال کردن رمز دوم یکبار مصرف جهت جلوگیری از این کلاهبرداری ها است.

رمز دوم یکبار مصرف را از دستگاه های عابر بانک دریافت کنید

این منطقی و عملی نخواهد بود که برای دریافت رمز دوم یکبار مصرف (OTP) به دستگاه خودپرداز برای هر بار دریافت رمز دوم مراجعه کنید. دوراه برای دریافت این رمز ها وجود دارد. اول اینکه شما برای فعال‌سازی رمز دوم پویا یکبار مصرف باید به بانک مراجعه کنید و دومین راه از طرق دیگر اقدام به فعال‌سازی رمز کرده است و هر جایی که نیاز به این رمز بود با یک درخواست ساده از روشهایی که به شما معرفی می شود رمز دوم یکبار مصرف یا همان رمز خرید اینترنتی را دریافت می کنید.

طرق دریافت رمز دوم پویا یا  یک بار مصرف

اولین و مورد اطمینان ترین راه دریافت رمز دوم پویا برای حساب بانکی شما استفاده از اپلیکیشن هایی است که بصورت آفلاین تولید رمز می کندورود با اثر انگشت یا رمز ورود از جمله مواردی است که موجب تأمین امنیت آن شده است و مشکلات مربوط به پیامک را ندارد.

دومین راه که نقص بسیاری به همراه دارد و با آن می توانید رمز دوم را در نوتیفیکشن پیامک ببینید. با توجه به موضوع استفاده حدود 20 درصد از مشتریان بانکی از تلفن همراه غیرهوشمند، این بانک را مجبور به فعال‌سازی این روش کرده و چاره‌ای نیز وجود ندارد.

مراحل فعال سازی رمز دوم پویا یا رمز دوم یکبار مصرف (OTP) در بانک‌ ملی

جهت استفاده از رمز دوم پویا یا رمز دوم یکبار مصرف از طریق سامانه بام

  1. دریافت و نصب نرم افزار موبایلی 60 بانک ملی ایران از طریق آدرس bam.ir
  2. فعالسازی بر روی گوشی و نصب نرم افزار رمزبان بانک ملی ایران
  3. امکان دریافت رمز اول و دوم یکبار مصرف برای تمامی کارت های بانک ملی ایران از طریقه سامانه بام

برای انجام این کار ضروریست پس از نصب برنامه 60 روی تلفن همراه خود برای هریک از کارت های خود مراحل زیرا طی نمایید:

ورود به سامانه بام و انتخاب ویجت “فعالسازی رمز یکبار مصرف کارت”

2- انتخاب شماره کارت

3- وارد کردن اطلاعات کارت

4- انتخاب نوع رمز(اول یا دوم) مورد نظر

5- انتخاب دکمه دریافت کارت

6- وارد کردن کد نمایش داده شده در سامانه در “بخش دریافتی از دستگاه” و کد پیامک شده برای تلفن همراه در ” بخش دریافتی از پیامک” در برنامه 60

پس از اتمام مراحل فوق امکان دریافت رمز اول یا دوم یکبار مصرف برای کارت مذکور از طریق 60 برای شما فراهم می گردد.

مراحل فعال سازی رمز دوم پویا یا رمز دوم یکبار مصرف (OTP) در بانک‌ ملت

با هدف عملیاتی کردن ابلاغیه‌های بانک مرکزی در زمینه رمز پویا و همچنین در راستای صیانت از حقوق مشتریان بانک و کاهش مخاطرات سوء استفاده از اطلاعات مهم کارت، سامانه رمز نگار ملت (نسخ اپلیکیشن‏ و پیامکی) تولید و در دسترس مشتریان قرار گرفت.

مشتریان گرامی بانک ملت دیگر نیازی به مراجعه به شعبه ندارند و از طریق نرم‌افزار بانک و دستگاه خودپرداز می توانند از این خدمت استفاده کنند. فقط به این نکته توجه کنید که برای دریافت برنامه رمز یکبار مصرف بانک ملت تنها از طریق سایت https://www.bankmellat.ir/ramznegar.aspx  بانک اقدام کنید.

به گزارش روابط عمومی بانک ملت، با هدف افزایش امنیت در پرداخت های اینترنتی نظیر خرید،کارت به کارت و پرداخت غیرحضوری قبوض، از تاریخ اول دی ماه سال جاری، رمزدوم ثابت کارت بانکی مشتریان غیرفعال و انجام تراکنش های بدون حضور کارت صرفاً از طریق رمز پویا (یکبار مصرف) امکان پذیر خواهد بود.

بر اساس این گزارش، برای تسهیل امور مشتریان، خدمت دریافت رمز پویا از سامانه هریم (هدایت رمز یکبار مصرف) برای تمامی ملت کارت هایی که قبلا از رمز دوم ایستا استفاده می‌کردند به صورت خودکار فعال می شود.

بر این اساس،  با توجه به اینکه رمز یکبار مصرف تولید شده در زمان انجام تراکنش به شماره همراه ثبت شده در سیستم بانک ارسال می‌شود، مشتریان باید از صحت اطلاعات مربوط به شماره همراه خود در بانک اطمینان پیدا کنند.

سامانه رمز نگار ملت

با هدف تسهیل در دریافت خدمت رمز پویا (یکبار مصرف) توسط مشتریان گرامی،  سامانه رمز نگار ملت (توسط بانک ملت) و سامانه هریم (توسط بانک مرکزی)، طراحی گردیده است. از این‌رو با توجه به غیرفعال شدن رمزدوم ایستای کارت‌های بانکی از تاریخ 01/10/1398، می توانید از طریق یکی از سامانه های ذیل نسبت به فعالسازی رمز پویای کارت بانکی خود اقدام نمایید؛

نحوه فعال سازی و استفاده از سامانه رمز نگار ملت – اپلیکیشن

  1. دریافت نرم افزار از سایت بانک (سیستم عامل اندروید و iOS لینک های پایین صفحه)
  2. مراجعه به یکی از دستگاه های خود پرداز یا پایانه بانکی غیر نقد بانک استفاده از منوی تغییر رمز و خدمات رمز پویا، فعال سازی سامانه رمز نگار ملت- اپلیکیشن، ارسال کد فعال سازی
  3. ورود کد فعال سازی به سامانه و تعیین رمز اپلیکیشن
  4. افزودن کارت/ کارت های بانک ملت به سامانه رمزنگار ملت
  5. دریافت رمز دوم یک بار مصرف از سامانه رمز نگار ملت

ویژگی های مهم سامانه موبایلی رمز نگار ملت

  • علاوه بر امکان استفاده از رمز پویای دوم در تراکنش‌های متکی به رمز دوم، امکان بهره مندی از دریافت رمز پویای اول جهت استفاده در ابزارهای مرتبط (نظیر خودپرداز، کارتخوان فروشگاهی) با استفاده از اپلیکیشن مذکور وجود دارد.
  • فرآیند نصب و راه‌اندازی سامانه موصوف به دور از پیچیدگی و با سهولت انجام می شود.
  • امکان استفاده از اثر انگشت جهت ورود به اپلیکیشن وجود دارد.
  • امکان تنظیم سقف مبلغ تراکنش هنگام استفاده از رمز پویا در سامانه پیش بینی شده است.

نحوه فعال سازی و استفاده از سامانه رمز نگارملت – نسخه پیامکی

  • مراجعه به یکی از دستگاه های خود پرداز یا پایانه بانکی غیر نقد بانک استفاده از منوی تغییر رمز و خدمات رمز پویا، فعال سازی سامانه رمز نگار ملت- نسخه پیامکی

 

  • نمایش شماره همراه و تأیید در صورت صحت شماره نمایش داده شده

 

  • ارسال پیامک فعال سازی و راهنمای سامانه از سوی بانک ملت

 

  • ارسال پیامک چهار رقم آخر کارت بانکی فعال شده به شماره 30003303 جهت دریافت رمز پویا

 

  • ارسال پیامک رمز 7 رقمی یکبار مصرف از طرف بانک با سرشماره Bank Mellat روی تلفن همراه شما

 

ویژگی های مهم سامانه پیامکی رمز نگار ملت

  • طراحی و بهره‌برداری از نسخه پیامکی سامانه رمز نگار برای مشتریان فاقد گوشی‌ هوشمند، یا مشتریانی‌که تمایلی به استفاده از خدمات فوق به صورت نرم افزار موبایلی ندارند، صورت پذیرفته است.
  • مشتریان می‌توانند خدمات مربوط به سامانه‌های مذکور (سامانه اپلیکیشن- پیامکی) را به صورت همزمان فعال و از هرکدام که مایل بودند استفاده نمایند.

سامانه هریم (توسط بانک مرکزی)

بانک مرکزی به منظور تسهیل در دریافت خدمات رمز پویا، سامانه‌ای تحت عنوان هریم (هدایت رمز یکبار مصرف) را طراحی  نموده است. از این رو مشتریان بانک ملت علاوه بر امکان دریافت رمز دوم پویا از طریق سامانه‌های رمزنگار ملت، می توانند از طریق سامانه هریم، نسبت به ارسال«درخواست رمز پویا» اقدام نموده و رمز پویای خود را به صورت پیامکی دریافت نمایند.

نحوه درخواست رمز پویا

تمامی مشتریان گرامی جهت انجام تراکنش های خرید اینترنتی، انتقال وجه کارت به کارت، پرداخت غیرحضوری قبوض و کلیه تراکنشهایی که نیازمند رمز دوم کارت می باشد می توانند به روش ذیل رمز پویای خود را از طریق سامانه هریم دریافت نمایند:

  • درخواست رمز، از طریق گزینه«درخواست رمز پویا» در صفحات مربوط به درگاه پرداخت
  • دریافت رمز پویا از طریق پیامک ارسالی به شماره همراه ثبت شده در سامانه متمرکز بانک
  • وارد نمودن رمز یکبار مصرف دریافتی در قسمت تعیین شده

لازم به ذکر است از تاریخ 01‏/10‏/1398 دریافت رمز دوم پویا به صورت خودکار برای تمامی کارت‌های دارای رمز دوم فعال، امکانپذیر خواهد شد.