به دنبال از کار افتادن بسیاری از نرم افزارهای آیفون و آیپد در کشور، نهادهای حقوقی و رسمی ایرانی از تلاش برای پیدا کردن راهی قانونی به منظور حل مشکل اپلیکیشن های iOS خبر دادند. هم‌اکنون بسیاری از نرم افزارهای کاربردی از کار افتاده است. اما جریان چیست و چگونه می‌توان این مشکل را حل کرد؟

اگر از دارندگان گوشی ها یا تبلت های اپل باشید، حتما متوجه از کار افتادن برخی از اپلیکیشن مهم خود شده‌اید؛ اخیرا اپل با غیر فعال کردن حساب‌های کاربری اینترپرایز، بسیاری از کاربران در کشورهای مختلف را دچار دردسر کرده است. اگرچه این نخستین باری نیست که اپل اقدام به حذف و غیر فعال کردن نرم افزارهای ایرانی می‌کند، اما اقدام اخیر اپل، تنها گریبان‌گیر کاربران ایرانی نبوده و اپلیکیشن های iOS در سایر کشورها نیز مسدود شده است. پیش‌تر، توسعه‌دهندگان ایرانی برای دور زدن تحریم‌ها سراغ حساب‌های اینترپرایز رفته بودند؛ ولی اخیرا برخی توسعه‌دهندگان با استفاده از این روش، اقدام به انتشار نسخه‌های هک‌شده اپلیکیشن ها کرده بودند که همین موضوع سبب شد اپل به چنین کاری دست بزند. در همین راستا، محمدجعفر نعناکار، مدیرکل حقوقی سازمان فناوری اطلاعات، در یک برنامه تلویزیونی گفت توسعه‌دهندگان سایر کشورها که از چنین اکانت‌هایی استفاده می‌کردند هم دچار مشکل شده‌اند؛ اما این موضوع در ایران، به خاطر دور زدن تحریم‌ها، برجسته‌تر بوده است.

مقایسه چراغ روشنایی شیائومی

در سوی دیگر، رییس سازمان فناوری اطلاعات در توییتی جدید، به نقش خبرنگار یکی از شبکه‌های ضد ایرانی نیز اشاره کرد و گفت لیستی که این فرد از نرم افزارهای ایرانی برای مسدودسازی توسط اپل تهیه کرده بود، در اختیار اهالی کوپرتینو قرار گرفته است. موضوع مهم، عدم حذف یا غیر فعال شدن نرم افزارهای خارج از این لیست است؛ موضوعی که به گفته امیر ناظمی، می‌تواند حاکی از نقش همین گزارش در مسدودسازی اپلیکیشن های آی او اس باشد.

اپلیکیشن های iOSدر حال حاضر، بسیاری از نرم افزارهای مهم و کاربردی از جمله سرویس‌های تاکسی آنلاین یا سیستم‌های پرداخت بانکی دچار اختلال شده و توسعه‌دهندگان، استفاده از نسخه وب اپلیکیشن ها را به کاربران پیشنهاد کرده‌اند. محمدجعفر نعناکار معتقد است تکنولوژی راه خود را پیدا می‌کند و مشکل موجود نیز به زودی برطرف خواهد شد. به علاوه، آنها در حال جمع‌آوری اسناد فنی و قانونی هستند تا از مجاری بین‌المللی، این مشکل را برطرف کنند.

موضوع دیگری که در این میان به آن پرداخته شد، وابستگی کشور به محصولات تهدیدآمیز بود. محمدمهدی شیرمحمدی، کارشناس امنیت فناوری اطلاعات با انتقاد از وابستگی شدید کشور به چنین نرم افزارهایی، گفت مدیران هرچه سریع‌تر باید به دنبال راهی برای حل این مشکل باشند تا تصمیمات خارجی تا این اندازه روی کسب و کارهای الکترونیکی تاثیر نگذارند. وی در ادامه گفت شاید استفاده از “Adhock” یا “Landing Page” بتواند برخی مشکلات پیرامون اپلیکیشن های iOS را موقتا حل کند، اما نمی‌توان برای همیشه با ترس در این مسیر فعالیت داشت زیرا اپل هم پیش‌تر در نامه‌ای به شرکت‌های توسعه‌دهنده ایرانی، گفته بود که در راستای تحریم‌های آمریکا بر علیه ایران، قادر به انتشار و توزیع نرم افزارهای ایرانی نیست.

منبع: ایسنا